Principală » 2014 » Iulie » 14 » Reguli de baza pentru un somn odihnitor
11:14 PM
Reguli de baza pentru un somn odihnitor

Niciun sportiv de performanta nu ar participa la o competitie fara sa fie pregatit adecvat. Desi ne petrecem o treime din viata dormind, multi dintre noi nu ne-am pregatit adecvat patul pentru dormit.

In 2011, National Sleep Foundation a publicat faptul ca 92% dintre oameni spun ca o saltea confortabila este importanta pentru un somn odihnitor. Unele persoane nu acorda o importanta deosebita atunci cand aleg o saltea si se orienteaza in mare masura dupa costul acesteia, dar atunci cand constientizeaza ca salteaua pe care dorm le imbunatateste memoria, le prelungeste viata sau chiar ii ajuta sa piarda in greutate se razgandesc si aloca un buget mai mare achizitionarii unei saltele.

O saltea nepotrivita sau una prea veche pot fi cauzele unor afectiuni mult mai grave decat o simpla durere de spate. Intr-un mic studiu realizat in 2009, 59 de barbati si femei sanatosi au dormit 28 de zile pe saltelele lor regulate, apoi alte 28 de zile pe saltele noi, cu fermitate medie. Ei au fost rugati sa evalueze nivelul de stres bazat pe factori precum: ingrijorare, nervozitate, iritabilitate, dureri de cap, iar rezultatul a fost ca noile saltele au dus la o scadere semnificativa a stresului datorita cresterii calitatii somnului.

Nu exista o definitie standard pentru ceea ce inseamna moale sau ferm in cazul unei saltele, acest lucru fiind determinat de fiecare persoana in parte. Un factor determinant pentru confortul saltelei este si greutatea utilizatorului, de aceea alegerea unei saltele este o preferinta personala bazata pe experienta individuala. Astfel, inainte sa achizitionezi o saltea, asigura-te ca petreci cel putin 20 de minute intins pe ea. Adanciturile si scartaiturile pot fi semn ca trebuie sa schimbi salteaua. Dar acestea nu sunt singurele motive. Praful si creaturile microscopice pot fi cauza multor afectiuni, intre care si alergiile. Iar daca purs si simplu nu te simti la fel de confortabil ca la inceput pe salteaua ta, te poti gandi sa faci o investitie si sa achizitionezi una noua.
Daca folosesti patul pe post de birou, acest lucru te poate tine treaz toata noaptea. Expertii spun ca patul trebuie rezervat doar pentru somn si activitatile de cuplu, altfel creierul poate incepe sa creada ca este locul potrivit pentru a raspunde la cateva emailuri, facand din ce in ce mai greu sa adormi.
Electronicele nu au ce cauta alaturi de tine in pat, luminile pe care le emit sunt disruptive cu adevarat.

Dalai Lama spunea „Somnul este cea mai buna meditatie” si asa cum in meditatie totul din jur este eliminat creand un mediu propice, asa si in timpul somnului trebuie sa ne debarasam de toate obiectele din jur si sa ramanem cu gandurile inainte de somn.

Sursa: www.saltele-online.ro

Categorie: Sănătate | Vizualizări: 309 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: odihna, somn | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar