Principală » 2014 » Octombrie » 3 » Urşii, lupii şi pisicile sălbatice care pun în pericol siguranţa publică pot fi vânaţi oricând
10:32 AM
Urşii, lupii şi pisicile sălbatice care pun în pericol siguranţa publică pot fi vânaţi oricând

Urşii, lupii şi pisicile sălbatice care pun în pericol siguranţa publică pot fi vânaţi şi în afara perioadelor stabilite prin lege, i-a informat ministrul Mediului Attila Korodi pe prefecţii şi directorii agenţiilor pentru protecţia mediului (APM) din judeţele cu populaţii de carnivore mari.

 Korodi le-a trimis miercuri o adresă tuturor prefecţilor şi directorilor agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele care deţin populaţii de carnivore mari prin care îi informează cu privire la noile reglementări privind speciile de urs, lup şi pisică sălbatică.

Acestea fac parte din speciile protejate, care nu instră sub incidenţa Legii vânătorii. În cazul lor se foloseşte termenul de "recoltare", iar numărul maxim de exemplare ce pot fi recoltate anual din fiecare specie se stabileşte prin ordin al ministrului Mediului.

Astfel, potrivit Ordinului 1575 din 16 septembrie 2014, pot fi recoltate, în oricare din stadiile ciclului lor biologic, 550 de exemplare de urs, 520 de exemplare de lup şi 440 de exemplare de pisică sălbatică.

 Dintre acestea, 77 de exemplare de urs, şapte exemplare de lup şi şapte exemplare de pisică sălbatică rămân la dispoziţia autorităţilor, pentru a fi recoltate sau capturate în scopul relocării, deţinerii sau schimbului în scopul repopulării, în oricare din stadiile ciclului lor biologic, precum şi pentru comerţul cu produse obţinute din exemplare de urs recoltate.

Speciile de lup şi pisică sălbatică pot fi recoltate până la 31 martie 2015, iar ursul - până la 31 decembrie 2014 şi între 15 martie şi 14 mai 2015.

Pe de altă parte, potrivit ordinului, exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, ce pun în pericol sănătatea şi siguranţa publică, dar şi cele care se află în intravilanul localităţilor, punând în pericol siguranţa animalelor domestice şi a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare.

"Consider că dumneavoastră, ca reprezentanţi ai Guvernului şi autorităţii de mediu în teritoriu, aveţi obligaţia să vă asiguraţi că numărul maxim de intervenţie alocat gestionarilor este utilizat în primul rând pentru situaţii în care siguranţa cetăţenilor are de suferit", le-a transmis ministrul Attila Korodi prefecţilor şi directorilor de APM.

El le-a mai solicitat ca, în interval de o săptămână, să transmită o adresă comună a prefecturii şi APM către toate autorităţile locale din judeţele vizate, prin care să informeze fiecare primar despre numărul maxim de intervenţie pe care îl are la dispoziţie.

Korodi a mai subliniat că autorităţile locale trebuie să înţeleagă că "prioritatea o reprezintă siguranţa cetăţenilor şi nu activităţile de vânătoare recreativă sau sportivă".

Categorie: Social | Vizualizări: 313 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: ursii, Vanatoare, pisici salbatice, siguranta publica, lupii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar