Principală » 2014 » Iulie » 14 » Traian Basescu va publica in premiera inregistrarea discutiei cu premierul. "Sa vedem cine minte, eu sau Ponta"
7:31 PM
Traian Basescu va publica in premiera inregistrarea discutiei cu premierul. "Sa vedem cine minte, eu sau Ponta"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta, pe tema reducerii CAS, ca argumentele aduse de cel din urma au fost slabe, iar intreaga echipa a fost nepregatita.

"Am auzit argumente volatile. Am intrebat care sunt cifrele legate de cresterea locurilor de munca. Nu mi s-a putut raspunde, doar ca a crescut cu 78.000, dar nu mi s-a putut spune cate s-au pierdut. O echipa foarte nepregatita. Mi-a fost clar ca singura abordare a premierului si a ministrului Finantelor este politica.

Am fost intrebat daca fiind om de drept nu agreez masura. Orice roman ar vrea reducerea CAS. Sunt om de Romania, presedintele, nici de dreapta si nici de stanga. Cer este ca reprezentantii Guvernului nu mi-au dat explicatiile de care aveam nevoie.

Ma asteptam ca doamna ministru sa vina cu un desfasurator, cu o foaie A4, sa imi dea argumente. In opinia mea, este o masura electorala. As pleca de la premiza ca ideea legii este sa acorde niste facilitati companiilor, lucru pe care-l sustin, dar ele vor fi recuperate bugetar de la populatie", a spus Basescu.

Intr-o discutie cu un reporter, Traian Basescu a spus ca, in premiera, va face publice inregistrarile discutiei cu Victor Ponta, de luni.

"Ce discutie sa mai am cu Victor Ponta? Mai ales daca spune ca discutiile au fost foarte nepoliticoase, foarte dure. E interesant cum reuseste sa minta. Pentru prima data, voi face publice inregistrarile de astazi. Sa vedem cine minte, eu sau Ponta", a spus Traian Basescu.

Victor Ponta spune ca s-a certat cu Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta nu au ajuns la o concluzie pe tema reducerii CAS, dupa discutiile de la Palatul Cotroceni, cei doi nestabilind nimic dupa aceasta discutie, au declarat surse oficiale.

"Premierul a prezentat argumentele Guvernului pentru mentinerea contributiilor de asigurari sociale la un nivel scazut si in urmatorii ani, iar presedintele si-a expus retinerile legate de sustenabilitatea masurii. Cei doi nu au ajuns la un numitor comun, este asteptata acum decizia presedintelui", au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax.

Consultarile dintre președintele Traian Basescu si Guvern, reprezentat de premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, pe tema legii privind reducerea CAS, desfasurate luni la Palatul Cotroceni, au durat aproximativ 30 de minute. Consultarile sefului statului cu Guvernul au avut loc pe legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect care se refera de reducere a CAS la angajator cu 5%, de la 1 octombrie.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor. Președintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca vrea sa promulge reducerea CAS și ca va avea și o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca soluțiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament.

"Ne-am certat!", a declarat premierul Victor Ponta, dupa discutia cu presedintele Traian Basescu pe tema reducerii CAS.

Intalnire intre Basescu si Ponta pe tema CAS

Dupa ce a anuntat initial ca nu va da curs invitatiei presedintelui Traian Basescu de a merge la Palatul Cotroceni, premierul Victor Ponta s-a razgandit si a anuntat ca se intalneste astazi cu seful statului.

Conform Administratiei Prezidentiale, discutia va avea ca tema principala reducerea contributiilor de asigurari sociale. Seful Guvernului a precizat ca va fi prezent la Palatul Cotroceni la ora 16.00. Potrivit sursei citate, consultarile cu Guvernul vizeaza legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Este vorba despre proiectul de reducere a CAS la angajator cu 5%, de la 1 octombrie.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor. Presedintele Traian Basescu a declarat ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament. El a aratat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, precizand ca in aceste conditii invita Guvernul la consultari.

Victor Ponta spune ca daca presedintele retrimite legea in Parlament, va fi votata din nou in septembrie si va intra oricum in vigoare de la 1 octombrie. Premierul a tinut sa-i transmita lui Traian Basescu, intr-o declaratie acordata unui post de televiziune, ca va merge la Cotroceni daca va fi chemat insa nu va lua si ministrii la discutii despre reducerea CAS. Negocierile cu FMI au fost intrerupte luna trecuta dupa ce expertii internationali nu si-au dat acordul pentru reducerea contributiilor sociale cu 5%. Acum Traian Basescu anunta ca urmeaza sa se consulte si el cu Fondul Monetar pentru a decide ce va face in continuare.

Miercuri seara, premierul afirma ca Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta presedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contributiile de asigurari sociale este votat de Parlament, astfel ca Basescu fie promulga actul, fie il retrimite in Parlament. "Daca vrea sa aiba un dialog cu mine, sigur, ma voi duce, m-am mai dus si cu alte ocazii, nu ca m-ar fi ascultat prea mult, dar macar ca sa pastram respectul pentru textele constitutionale si pentru institutii, insa in aceasta situatie concreta daca vrea sa se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita, pentru ca nu e o masura a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptata de Parlament, culmea si in unanimitate", a spus Ponta.

El a aratat ca, in aceasta situatie, presedintele fie nu poate decat promulga proiectul de lege sau sa retrimita documentul in Parlament, unde va fi votat din nou in septembrie pentru a fi aplicat din octombrie. "Daca ii este drag de mine si vrea sa ma vada pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dansul, dar ma duc, insa Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni si despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru ca e o lege votata de Parlament. Daca vrea, sa discute cu Parlamentul, dar nu cred ca vrea sa convoace tot Parlamentul la Cotroceni", a adaugat premierul.

Anterior, premierul Ponta a afirmat ca este dispus sa se intalneasca cu presedintele Basescu si chiar "cu teroristii" daca acest lucru este bine pentru tara, dar ca pentru reducerea CAS seful statului trebuie sa se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votata de parlamentari. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, ca reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibila si va intra in vigoare la 1 octombrie, sustinand ca aceasta masura nu va afecta fondul de salarii si fondul de pensii.

Categorie: Politică | Vizualizări: 347 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: Victor Ponta, Traian Basescu, CAS | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar