Principală » 2014 » Iulie » 7 » METEO Cum va fi vremea la începutul săptămânii
0:40 AM
METEO Cum va fi vremea la începutul săptămânii

Specialiştii anunţă că vom avea parte de un început de săptămână călduros, cu temperaturi ce se vor încadra între 26 şi 34 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că în sudul ţării se va instala starea de disconfort termic, indicele temperatură-umezeală atingând pragul critic de 80.

Luni vom avea parte de o vreme călduroasă în cea mai mare parte a ţării, cu maxime termice ce se vor încadra între 26 de grade în depresiuni şi 34 de grade în Câmpia de Vest, astfel că pe spaţii restrânse, în orele amiezii, în vestul şi sud-vestul teritoriului se va instala starea de disconfort termic, indicele temperatură-umezeală atingând pragul critic de 80.
 
Cerul va fi de la variabil la senin, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi la începutul nopţii în zona de munte, unde pe arii relativ extinse vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat şi va cădea grindină. 
 
Astfel de fenomene se vor semnala şi în Transilvania şi Moldova, dar pe spaţii restrânse şi la cote mai reduse. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 11 grade în estul Transilvaniei şi 22 de grade în Deltă.
 
Şi în Capitală vremea va fi călduroasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab. Temperatura maximă va fi de 31-32 de grade, iar cea minimă va fi de 18-19 grade, uşor mai scăzută în zona preorăşenească spre 16 grade.
 
Marţi vremea se va menţine călduroasă în cea mai mare parte a ţării cu maxime termice ce se vor încadra între 25 de grade în Delta Dunării şi 34 de grade în Câmpia de Vest şi Lunca Dunării. După-amiaza, în vestul şi sud-vestul teritoriului se va atinge starea de disconfort termic, indicele temperatură-umezeală atingând local pragul critic de 80. 
 
Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu unele înnorări, ploi de scurtă durată şi descărcări electrice local în zona de munte şi pe arii restrânse în centru şi nord-est.
 
Seara, instabilitatea atmosferică se va accentua în special în jumătatea de vest a ţării, unde se vor semnala averse, ce vor avea izolat şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. 
 
Pe spaţii mici va cădea grindină şi se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. Astfel de fenomene îşi vor face apariţia şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse şi la cote mai reduse. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 12 şi 22 de grade.
 
În Bucureşti va fi o nouă zi călduroasă, maximele ajungând la 32 de grade.
 
În zilele caniculare este bine să ne hidratăm, dar să evităm cafelele şi alcoolul
 
În zilele caniculare este indicat consumul de apă, de sucuri naturale şi de iaurturi, în timp ce băuturile cu conţinut ridicat de cofeină şi alcoolul sunt nerecomandate.
 
„Să ne hidratăm corect, pe de o parte cu lichide, apă minerală, apă plată, sucuri naturale neîndulcite, iar pe de altă parte o hidratarea foarte bună poate fi asigurată de iaurt şi de legumele şi fructele proaspete, cu conţinut mare de apă. Se vor evita băuturile cu conţinut ridicat în cofeină şi băuturile alcoolice. Berea ne răcoreşte pe moment, ulterior ne moleşeşte şi ne face să cădem în stradă", a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), doctorul Alis Grasu.
 
Medicul mai recomandă ca în zilele caniculare să fie evitate plimbările prin soare în intervalul 11.00-18.00.
 
„În intervalul dintre 10.30-11.00 şi 18.00 să stăm în camere ventilate, bine aerisite. Efortul fizic ar trebui oprit în acest interval. Dacă, totuşi, este musai să umblăm prin soare, atunci trebuie să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, in sau mătase naturală, haine ample, vaporoase, care să împiedice încălzirea", a mai precizat dr. Alis Grasu.
 
Tot în perioadele caniculare, o atenţie deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor, a subliniat managerul SABI.
 
„Trebuie să ne pese de cei de lângă noi. Dacă avem persoane cu dizabilităţi, dependente de noi, să le asigurăm confort termic adecvat în locuinţă să le asigurăm hidratare corespunzătoare. Să nu aşteptăm să ne ceară apă, ci să le dăm câte puţin şi constant, la 10-15 minute. La fel cu copiii mici. Să fie hrăniţi când cer şi să nu diversificăm alimentaţia, pentru că sugarul nu poate suporta două stresuri simultan - căldura şi schimbarea alimentaţiei. Schimbările climatice se resimt în starea de sănătate", a explicat dr. Grasu.
Categorie: Actualitate | Vizualizări: 267 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: anm, Meteo, prognoza, umezeala, disconfort termic, vremea romania, canicula, indice temperatura | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar