Principală » 2014 » Iulie » 14 » IMPORTANT! Cum să-ţi ajuţi copilul să scape de kilogramele în plus!
3:50 PM
IMPORTANT! Cum să-ţi ajuţi copilul să scape de kilogramele în plus!

Obezitatea în rândul copiilor si al adolescenţilor este o problemă majoră atât în România, cât si în statele occidentale. O mulţime de specialisti ne avertizează asupra consecinţelor negative pe care kilogramele în plus le au asupra sănătăţii copiilor. Știi cum să îl ajuți pe copilul tău să dea jos kilogramele în plus?

Ai un copil obez si nu prea reusesti să-l faci să renunţe la alimentele nesănătoase sau să-l determini să facă sport? Soluţia este implicarea activă a părinţilor în tot ce trebuie să facă copilul pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Obezitatea în rândul copiilor si al adolescenţilor este o problemă majoră atât în România, cât si în statele occidentale. O mulţime de specialisti ne avertizează asupra consecinţelor negative pe care kilogramele în plus le au asupra sănătăţii copiilor. Multe boli care în urmă cu câţiva ani erau o raritate în rândul celor mici devin din ce în ce mai frecvente, una dintre cauze fiind obezitatea. Experţii au propus tot felul de modalităţi prin care copiii să slăbească. Unii s-au concentrat asupra alimentaţiei si au recomandat eliminarea alimentaţiei de tip fast-food, bogată în grăsimi, dar si reducerea dulciurilor din dieta celor mici. Alţii cred că miscarea si exerciţiile fizice sunt cea mai bună soluţie pentru slăbit. De curând însă un grup de cercetători au propus o soluţie integrată prin care copiii să fie ajutaţi să slăbească. 

Ce trebuie să facă părinţii 

Un studiu publicat în revista “Obesity Management”, editată de Mary Ann Liebert Inc., recomandă părinţilor implicarea activă în procesul de slăbire a copiilor. Specialistii ne propun un model de terapie în sapte pasi, care include schimbări în dietă, fitness, schimbări în stilul de viaţă, educaţie si dacă este nevoie chiar intervenţia chirurgicală. Dar copilului îi este foarte greu să facă de unul singur toate aceste schimbări. De aceea psihologii susţin că este necesar ca toată familia, dar mai ales părinţii să ia parte la toate aceste modificări din viaţa copilului. Ei spun că adoptarea unui stil de viaţă sănătos nu poate fi decât benefic si pentru părinţii, care în acelasi timp îsi ajută si copilul. În opinia lor, acesti pasi trebuie urmaţi progresiv. Dacă se atinge obiectivul propus, după urmarea a numai trei pasi nu mai trebuie să-i urmaţi si pe ceilalţi. Numai dacă nu se obţin rezultate satisfăcătoare, trebuie urmaţi toţi acesti pasi. Dar care sunt acestia? 

Pasul 1 - Managementul medical 

Obezitatea cauzează probleme majore, afectând sănătatea fizică si psihică a copiilor. Fără niciun fel de intervenţie, starea de sănătate se înrăutăţeste în timp. Obezitatea trebuie văzută ca o boală si trebuie tratată cu seriozitate. De aceea este necesar ca părinţii să o trateze ca atare si să meargă regulat la medic pentru a monitoriza starea copilului. Managementul medical include informaţii despre consecinţele negative ale obezităţii si supravegherea constantă a greutăţii copilului. În acelasi timp se poate interveni imediat atunci când apar primele semne ale unei îmbolnăviri (hipertensiune, diabet, sindromul metabolic etc.). 

Pasul 2 - Educaţia 

Experţii îi sfătuiesc pe părinţi să se informeze despre care este cea mai potrivită dietă pentru copilul lor în funcţie de vârsta pe care o are. Ei recomandă excluderea alimentelor bogate în grăsimi, să consume alimente pregătite acasă, să elimine băuturile dulci, să limiteze timpul pe care copilul îl petrece în faţa televizorului si să crească activitatea fizică a acestuia la cel puţin o oră pe zi. În toate aceste aspecte trebuie să se implice activ si părinţii. Adică să nu-i prepare copilului mâncare separată, de regim, iar ei să persiste în obiceiurile alimentare. Părinţii trebuie să consume aceleasi preparate ca si cei mici, ceea ce nu poate decât să le aducă si lor un beneficiu pentru sănătatea proprie. Si, în limita timpului disponibil, pot si ei să facă activităţi fizice împreună cu copiii. 

Pasul 3 - Schimbări ale mediului 

Mediul în care trăieste si creste copilul poate să aibă si el un impact pozitiv (de exemplu, practicarea gimnasticii acasă) sau negativ (instalarea televizorului sau a calculatorului în camera copilului) asupra copilului. Familiile copiilor obezi trebuie să facă schimbări în mediul în care petrece cel mai mult timp. Mediul trebuie să stimuleze reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase si să incite la o activitate fizică mai intensă. Din casă trebuie îndepărtate toate alimentele nesănătoase, scoase televizoarele si calculatoarele din dormitoare, iar în faţa televizorului din sufragerie poate fi pusă, de exemplu, o bicicletă medicală. 

Pasul 4 - Grupurile de sprijin 

Este greu pentru părinţi si pentru copii să fie concentraţi permanent pe planificarea si monitorizarea greutăţii corporale. În Occident s-au creat tot felul de asociaţii pentru a le veni în ajutor. Acestea sunt locuri în care aceste familii se pot întâlni si discuta despre problema comună pe care o au si cum reusesc să facă faţă provocărilor zilnice. În România nu există asemenea asociaţii, dar fiecare familie care are o asemenea problemă cunoaste cel puţin o familie care se confruntă cu o situaţie similară. Este bine să comunicaţi permanent cu familii care au aceeasi problemă. 

Pasul 5 - Terapia cognitiv-comportamentală pe termen scurt 

Dacă nu se obţin rezultate satisfăcătoare urmând primii patru pasi, puteţi apela la terapeuţi specializaţi. Ei pot consilia părinţii si copiii în privinţa tratamentului obezităţii. Pot oferi sfaturile cele mai indicate pentru schimbările de care are nevoie fiecare persoană în parte pentru a scăpa de kilogramele în plus. Aceste sfaturi se referă atât la modificări ale comportamentului zilnic, cât si la percepţia de care o are fiecare individ vizavi de această problemă. 

Pasul 6 - Terapia cognitiv-comportamentală pe termen lung 

În cazul în care o întâlnire cu un terapeut nu dă rezultatele dorite, specialistii recomandă urmarea acestei terapii pe termen lung. Tratamentul intensiv produce, în general, schimbări substanţiale vizavi de obezitate. 

Pasul 7 - Chirurgia bariatrică 

Chirurgia bariatrică este cunoscută si sub numele de chirurgia obezităţii. Este soluţia ultimă la care trebuie să apelaţi numai dacă familia a urmat celelalte etape cel puţin 6-12 luni. De obicei este necesară tinerilor obezi care nu au reusit să obţină rezultate notabile în lupta cu kilogramele în decursul unui an. 
 

Categorie: Sănătate | Vizualizări: 306 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: kilograme in plus, copii, obezitate, stil de viata copii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar