Principală » 2014 » Octombrie » 5 » Ieftinirea carburantului, doar un vis: Guvernul anunta schimbarea modului de calcul al accizelor!
12:25 PM
Ieftinirea carburantului, doar un vis: Guvernul anunta schimbarea modului de calcul al accizelor!

Ar trebui ca de la 1 ianuarie sa ne simtim mai relaxati atunci cand intram intr-o benzinarie. Insa stilul romanesc de guvernare nu se dezminte.

Desi cursul leu / euro inregistrat ieri, de 4.40 lei pentru un euro, ar trebui sa fie cel de referinta in calcularea accizelor pentru 2015, Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat deja ca se ia in calcul o schimbare a modului de calcul al accizelor.

Prinsi pe picior gresit

Pentru accizele din acest an, guvernul a aplicat un curs de referinta de 4,73 lei / euro, netradus in piata nici in visele unui bisnitar de colt de strada. Artificiul de calcul de aplicare a inflatiei pe cursul valutar impus in octombrie anul trecut i-a permis in schimb Guvernului sa jumuleasca consumatorul roman, dar si pe strainii care au alimentat in benzinariile din tara noastra de 225 milioane de euro, lucru remarcat cu uimire si de Comisia Europeana.

In ciuda recomandarilor CE, Guvernul si-a pastrat in maneca unii asi pentru continuarea jafului din bani privati prin impunerea abuziva a unui nivel de accizare stabilit dupa bunul plac si nevoile membrilor actualului cabinet de la Palatul Victoria.

In mod teoretic...

... pretul carburantului auto ar trebui sa se ieftineasca cu 14 bani / litru incepand cu data de 1 ianuarie 2015, cursul de schimb la care ar trebui sa se calculeze accizele fiind mai mic decat cel impus cu forta anul trecut. Dar aceasta ramane doar in teorie, pentru ca guvernantii dau dovada de premeditare in recuperarea sumelor pierdute.

"Multiple posibilitati"

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat imediat dupa aflarea valorii cursului leu / euro ca nu exclude un nou mod de calcul al accizelor. De fapt, nu doar unul, ci multiple moduri de calcul pentru stabilirea accizelor pentru 2015.

"Pentru acciza avem un grup de lucru care analizeaza multiple posibilitati. Ultima data erau cel putin trei modalitati de calcul a accizei. Consideram posibilitatea sa ramanem la euro sau sa transformam in lei. Vrem sa fie o modalitate justa, ne uitam foarte atent si cati bani aduce la buget, dar si care este impactul asupra celor care platesc aceasta acciza.

Eu pot sa comentez pe masuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat in momentul de fata referitor la cursul actual al accizei, decat ca lucram cu un grup de lucru si e posibil un alt mod de calculare sau poate sa ramana acelasi. Faptul ca este legat de cursul de la 1 octombrie nu inseamna ca trebuie sa avem o metoda de calcul de la 1 octombrie", a opinat ministrul de Finante.

Amanunte pe 4tuning.ro

Categorie: Economie | Vizualizări: 118 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: carburant, iftinire, vis, guvern | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar