Principală » 2014 » Iulie » 11 » Gaza: De unde provin ARMELE lansate asupra Israelului?
1:01 PM
Gaza: De unde provin ARMELE lansate asupra Israelului?

Teoretic, enclava palestiniana nu are acces la aprovizionarea cu arme. Arsenalele de rachete si obuze de care dispun Hamas si Jihadul islamic au fost, totusi, intarite, fara a egala insa forta de atac a Israelului.

In cele trei zile de escaladare a conflictului dintre Israel si Gaza, miscarile Hamas si Jihadul islamic au surprins, lansand rachete care au patruns mult in interiorul teritoriului israelian. Miercuri, tinta atacurilor a fost orasul Haifa, situat la 160 de kilomeri nord de enclava.

In acelasi timp, se poate spune ca pozitiile Hamas s-au subrezit. In ultimul timp, relatiile cu unii aliati s-au degradat: Iranul si Hezbollahul libanez sunt preocupati de conflictul sirian, iar Egiptul nu mai e acelasi de la inlaturarea regimului Fratilor musulmani.

Dar organizatia are resurse. Serviciile speciale ale Israelului evalueaza la 10.000 numarul de rachete si obuze disponibile in Fasia Gaza. Tehnologia a evoluat, astfel ca unele rachete de ultima generatie, precum M-302 (iraniene, dar fabricate in Siria), au o raza de actiune de pana la 200 kilometri.

Jihadul islamic poseda, la randul lui, proiectile iraniene de artilerie Fajr 3 si 5 (45-70 km), de fabricatie chineza WS-1 E (40 km) sau rachete R-160.

Hamas dispune de rachete Grad (20 km) si fabrica propriile sale proiectile, M-75 (75-100 km). Cu ajutorul acestui armament, miscarile palestiniene pot acoperi aproapte intreg teritoriul israelian.

Hamas a dezvoltat, de asemenea, un serviciu de spionaj, o mica forta de comando si tuneluri betonate folosite pentru deplasarea combatantilor si a armelor.

De unde vin, totusi, aceste arme. Potrivit analistului Fanny Lutz, unul dintre autorii unui raport privind circulatia armelor in Orientul Mijlociu, caderea regimului lui Kadhafi, in Libia, si dispersarea arsenalului in regiune au furnizat contrabandistilor un stoc impresionant de arme.

Pana la inlaturarea lui Hosni Moubarak, tunelurile subterane de contrabanda dintre Egipt si Fasia Gaza au servit la aprovizionarea cu arme, via Fafah, in sudul teritoriului palestinian. Lutz spune ca Iranul a utilizat calea aeriana pana la Karthoum, in Sudan, sau calea maritima pana la Port-Sudan, placa turnanta a traficului cu arme din regiune. "Marfa" a urmat, apoi, un traseu terestru via Sinai.

Tunelurile de contrabanda sunt inundate incepand din august 2012, dar Hamas si Jihadul islamic au continuat sa primeasca arme iraniene: in martie anul curent, Israel a interceptat rachete M-302 in largul coastelor sudaneze. Potrivit statului evreu, ele urmau sa ajunga in Gaza.

Categorie: Actualitate | Vizualizări: 310 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: Contrabanda, egipt, proiecile, fasia gaza, Iran, arme, Hamas, israel, rachete, tuneluri | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar