Principală » 2014 » Iulie » 15 » Ce inseamna MTO, combinatia de litere cu care presedintele i-a pus in dificultate pe premier si pe ministrul Finantelor
8:13 PM
Ce inseamna MTO, combinatia de litere cu care presedintele i-a pus in dificultate pe premier si pe ministrul Finantelor

Pe parcursul discutiei pe care presedintele Traian Basescu a avut-o luni, la Palatul Cotroceni, cu Victor Ponta si ministrul Finantelor Ioana Petrescu, seful statului a i-a intrebat pe resprezentantii Executivului din ce surse vor acoperi MTO.

Intrebarea legata de MTO a venit in contextul reducerii CAS, iar termenul care a parut sa-i puna in dificultate pe cei doi si la care premierul a raspuns evaziv.

"O sa lucram pana in luna noiembrie, venim in fata Parlamentului cu proiectul de buget si ne vom incadra in toate tintele", a spus Ponta, potrivit inregistrarii discutiei, facuta publica de Administratia Prezidentiala. La afirmatia presedintelui Basescu potrivit careia Romania mai are de acoperit si MTO (Medium Term Objectives - nr) care inseamna vreo sase miliarde, premierul a raspuns: "O sa lucram la toate".

"Dati-mi sursele, ca asta, povestea asta cu buna colectare, cu...", i-a spus Basescu, premierului.

"Domnule presedinte, cand avem proiectul legii bugetului, votat la Parlament, cu siguranta va veni la dumneavoastra sau la nou presedinte, la promulgare", a aratat Ponta.

Traian Basescu a replicat: "Sper sa vina la mine. Ar fi unfair sa intrati in alegeri fara sa trimiteti bugetul la Parlament".

Replica lui Victor Ponta despre "MTO"

Premierul Victor Ponta a sustinut, marti, ca nu termenul "MTO" invocat de presedintele Traian Basescu in discutia de luni, de la Cotroceni, i-a creat probleme de intelegere, ci accentul in limba engleza al presedintelui, adaugand ca el cunoaste exact care sunt obligatiile Romaniei. Premierul a afirmat ca, in discutia de luni de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu facea confuzii grave intre PIB procentuale de reducere a CAS, intre cat este produsul intern brut al Romaniei si care este influenta, concluzia sa fiind ca presedintele nu cunoaste abecedarul fiscal-bugetar si nu era cazul ca el sa ii predea acestuia o lectie.

La remarca presei ca MTO-ul invocat de Basescu l-a bagat insa putin "in ceata", Ponta a replicat ca accentul lui Basescu in limba engleza este cel care il baga totdeauna "in ceata". "Stiam foarte bine care sunt obligatiile asumate de Romania prin Tratatul pe care Basescu l-a semnat, dupa parerea mea, impotriva intereselor Romaniei, insa limba engleza a domniei sale ma duce intotdeauna in confuzie, recunosc. Poate nu stiu eu destul de bine engleza sau poate are dansul un accent special", a afirmat Ponta.

Intrebat in continuare de jurnalisti daca poate defini MTO-ul, Ponta a raspuns, plecand, ca poate sa puna exact care sunt obligatiile Romaniei in baza Tratatului de Stabilitate si Crestere Economica.

Ce este de fapt MTO

Obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM sau MTO) este un indicator care masoara echilibrul bugetar structural al unei tari la un anumit moment. Respectarea acestei valori este o parte importanta a programului de convergenta pe care fiecare stat membru UE il redacteaza si il trimite Comsiei Europene, in conformitate cu cerintele Pactului de stabilitate si de crestere.

OTM se refera la echilibrul bugetar (intre venitul si cheltuielile guvernamentale) pe care fiecare tara ar trebui sa il realizeze intr-un anumit interval de timp pentru a respecta valoarea de referinta pentru datoria publica stabilita in pact. Potrivit celui mai recent program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, trimis de Romania la Bruxelles in luna mai, Guvernul si-a asumat sa se incadreze, din anul 2015, in obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM), reprezentand un deficit structural al bugetului general consolidat, de 1% din PIB. Acest deficit nu include insa ajutorul pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene cu efecte pozitive pe termen lung asupra potentialului de crestere economica.

Pe termen mediu, obiectivul specific al politicii bugetare este reprezentat de ajustarea in continuare a deficitului bugetar, tintele planificate fiind de 2,2% din PIB in 2014, iar pentru perioada 2015-2017 de un deficit sub 2% din PIB. Inca de cand premierul si-a exprimat intentia de a reduce contibutiile sociale la angajator cu 5 puncte procentuale, presedintele i-a cerut sa vina cu sumele alternative care vor acoperi deficitul produs.

De altfel, nici reprezentantii FMI nu au fost convinsi de solutiile propuse de Guvern – incasarile din taxa pe constructii soeciale si o mai buna colectare a taxelor si impozitelor la bugetul de stat, ceea ce i-a determinat sa plece de la ultima evaluare a acordului cu Romania fara conculzii si fara o scrisoare de intentie.

Consiliul Fiscal: Reducerea CAS lasa bugetul de pensii fara 7 mld. lei, in 2015-2017, si duce deficitul bugetar in pragul declansarii procedurii de deficit excesiv

Desi proiectul a trecut atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor, acesta fiind sustinut si de parlamentatii PNL, chiar daca nu se mai afla la guvernare, Consiliul fiscal l-a avizat negativ, avertizand ca in urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, fara masuri de compensare a impactului financiar, exista riscul de inregistrare a unui derapaj major in politica fiscal-bugetara din 2015 si chiar apropierea deficitului bugetar de pragul de declansare a procedurii de deficit excesiv.

"Consiliul fiscal apreciaza ca adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, desi in mod cert dezirabila din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibila in conditiile respectarii angajamentului de consolidare fiscala asumat, in conformitate cu tratatele europene, fara identificarea unor masuri compensatorii de dimensiuni echivalente (de amploare), reprezentate de majorari/extinderi de baza de impozitare si/sau de reducerea unor cheltuieli", a transmis Consiliul fiscal.

Potrivit Consiliului, reducerea CAS va avea un impact semnificativ asupra pozitiei financiare a sistemului de pensii publice, care este deja una foarte precara. “Cheltuielile bugetare cu pensiile sunt deja nesustenabile in raport cu contributiile incasate In anul 2013, deficitul sistemului de pensii publice a fost de 11,7 mld. de lei (1,86% din PIB), iar proiectiile pentru perioada 2015-2017 au in vedere un deficit situat intre 19 si 21,1 mld de lei in conditiile materializarii reducerii CAS cu 5 pp., respectiv cu circa 7 mld. de lei mai ridicat decat in ipoteza mentinerii cotelor actuale de CAS", avertizeaza Consiliul Fiscal.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Astfel, cota de contributii sociale va scadea de la 20,8 la 15,8% pentru conditii normale de munca, de la 25,8 la 20,8% pentru conditii deosebite de munca si de la 30,8 la 25,8% pentru conditii speciale de munca. Masura va avea un impact negativ in buget va fi de 4,8 mld. lei, in 2015. Numarul actual al salariatilor din Romania este de aproximativ 4,6 milioane.

Consiliul Fiscal este o autoritate independenta infiintata in baza Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, care isi propune sa sprijine activitatea Guvernului si a Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare si sa promoveze transparenta si sustenabilitatea finantelor publice.

Video

Categorie: Economie | Vizualizări: 371 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: Victor Ponta, ioana petrescu, Traian Basescu, mto | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar