Principală » 2014 » Iulie » 15 » Cabinetul de Securitate israelian a ACCEPTAT armistitiul in Fasia Gaza propus de Egipt. Hamas a respins propunerea de pace
4:08 PM
Cabinetul de Securitate israelian a ACCEPTAT armistitiul in Fasia Gaza propus de Egipt. Hamas a respins propunerea de pace

15 iulie 2014. Cabinetul de Securitate israelian, prezidat de catre premierul Benjamin Netanyahu, a acceptat luni dimineata propunerea de armistitiu in Fasia Gaza prezentata de catre Egipt, potrivit presei israeliene, relateaza AFP.

Cabinetul de Securitate israelian, prezidat de catre premierul Benjamin Netanyahu, a acceptat luni dimineata propunerea de armistitiu in Fasia Gaza prezentata de catre Egipt, potrivit presei israeliene, relateaza AFP. Potrivit presei egiptene, armistitiul urmeaza sa intre in vigoare marti, incepand de la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei). Insa miscarea islamista palestiniana Hamas, care detine controlul asupra Fasiei Gaza, a respins oferta in forma respectiva.

Postul militar israelian a precizat ca unda verde a Cabinetului de Securitate, din care fac parte cei mai importanti ministri, a fost data cu cateva minute inainte de ora propusa. Postul nu a oferit detalii despre vot, in contextul in care in Cabinet existau divergente pe tema unui armistitiu "unilateral" cu miscarea palestiniana islamista Hamas.

Un ministru apropiat lui Netanyahu, citat de postul de radio, a apreciat marti ca "Hamas iese slabit din aceasta runda de confruntari. Capacitatile sale de a efectua tiruri si de a producere rachete au fost afectate dur".

Anterior, miscarea palestiniana Hamas a respins orice incetare a focului care nu include un acord total cu privire la conflictul cu Israelul. Aripa armata a Hamas - Brigazile Ezzedine al-Qassam - a indepartat, de asemenea, propunerea egipteana, pe care a catalogat-o drept o "predare", si a amenintat cu "intensificarea" luptei pe care o duce contra Israelului.

Hamas cere incetarea bombardamentelor, oprirea blocadei impuse Fasiei Gaza incepand din 2006, deschiderea postului Rafah de la frontiera cu Egiptul si eliberarea persoanelor arestate din nou, dupa ce au fost eliberate in cadrul acordului privind eliberarea militarului israelian Gilad Shalit, in 2011.

Violentele au facut pana acum 184 de morti

Violentele din ultima saptamana au facut 184 de morti si 130 de raniti. In ultima saptamana, integristii palestinieni au lansat aproape 800 de proiectile. Cele care au trecut de scutul-antiracheta au fost aduse la un centrul de politie din Sderot, aproape de granita, pentru a fi analizate.

Micky Rosenfeld, seful Politiei din Israel: "Acesta este aripa unei rachete de tip Grad. Este de provenienta militara, asadar este mai avansata."

Micky Rosenfeld, seful Politiei din Israel: "Avem si rachete confectionatea in interiorul Fasiei Gaza. Israelul ii ajuta pe palestinieni in crearea infrastructurii, insa ei profita de asta, folosesc stalpii si tevile pentru a construi rachete care sunt lansate pe teritoriul israelian."

In Gaza, fiecare atac israelian mareste numarul victimelor, iar oficialii ONU deplang pierderile de vieti in randul civililor. Aproape un sfert dintre victime ar fi copii. La apelul israelienilor si de teama unei invazii terestre, familiile care locuiesc in nordul Fasiei Gaza, ori aproape de granita, s-au refugiat in scoli care apartin ONU.

Noaptea a adus violente si in Cisiordania. Politia israeliana de frontiera a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de palestinieni care aruncau cu pietre. Pe de alta parte, politia israeliana a anuntat ca i-a pus sub acuzare pe tinerii israelieni extremisti care au ucis si incendiat un adolescent palestinian. Moartea baiatului a alimentat violentele din ultima saptamana.

Raidurile israeliene si tirurile de rachete au continuat inaintea unui posibil armistitiu

Aviatia israeliana a efectuat 25 de raiduri in Fasia Gaza in noaptea de luni spre marti, odata cu apropierea unei posibile intrari in vigoare a unui armistitiu propus de catre Egipt, a anuntat o purtatoare de cuvant militara, relateaza AFP. "Aceste raiduri au vizat obiective teroriste", a declarat purtatoarea de cuvant.

Potrivit acesteia, doua rachete trase de pe teritoriul Fasiei Gaza au atins sudul Israelului, fara sa cauzeze victime si pagube, a adaugt ea. Cabinetul de Securitate israelian urma sa se reuneasca marti dimineata pentru a discuta despre propunerea Egiptului a unui armistitiu care sa intre in vigoare incepand de la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), a anuntat postul public de radio.

Potrivit postului, premierul si majoritatea membrilor Cabinetului sau sunt favorabili propunerii egiptene. Insa miscarea islamista Hamas, care detine controlul asupra Fasiei Gaza, a respins orice incetare a focului care nu include un acord complet asupra conflictului cu Israelul, a declarat Fawzi Barhoum, un purtator de cuvant.

La randul ei, aripa armata a Hamas - Brigazile Ezzedine al-Qassam - a respins propunerea egipteana, pe care a catalogat-o drept o "predare", si a amenintat cu "intensificarea" luptei contra Israelului. Hamas cere incetarea bombardamentelor, oprirea blocadei impuse Fasiei Gaza incepand din 2006, deschiderea postului Rafah de la frontiera cu Egiptul si eliberarea persoanelor arestate din nou, dupa ce au fost eliberate in cadrul acordului privind eliberarea militarului israelian Gilad Shalit, in 2011.

Aripa militara a Hamas respinge arminstitiul cu Israelul propus de Egipt

Aripa armata a miscarii islamiste Hamas, Brigazile Ezzedine al-Qassam, a respins marti propunerea egipteana de incetare a focului, amenintand cu "intensificarea" conflictului cu Israelul, relateaza AFP. "In cazul in care continutul acestei propuneri (de armistitiu) este exact, este vorba despre o predare, iar noi o respingem fara apel", au anuntat Brigazile intr-un comunicat. "Batalia noastra impotriva inamicului se va intensifica", se arata in comunicat.

Video

 

Categorie: Actualitate | Vizualizări: 339 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: fasia gaza, video, Hamas, israel, rachete | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar