Principală » 2014 » Iulie » 14 » 47 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi! Lucruri inedite despre scriitor
9:20 PM
47 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi! Lucruri inedite despre scriitor

Tudor Arghezi este unul dintre autorii canonici ai literaturii române şi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori pe care i-a dat vreodată România modernă

Dar sunt lucruri pe care elevii nu le învaţă din manuale. Iată câteva dintre ele:

Numele său adevărat este Ion M. Theodorescu, iar de la vârsta de 11 ani, din cauza situației familiale, este nevoit să se întrețină singur, dând meditații.

La 19 ani, Arghezi a intrat la mănăstirea Cernica, de unde pleacă patru ani mai târziu. În romanele sale, poetul a mărturisit că nu era foarte atras de cariera de călugăr, căci autorul ciclului Psalmilor era un eretic și nu un spirit mistic. A recurs la acest refugiu mai mult din comoditate, unul din unchii săi fiind un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. În romanul Cimitirul Buna Vestire a parodiat cu sarcasm lumea monahală.

1914-1916 sunt anii în care intelectualitatea românească se împarte în mai multe tabere: antantofilii, adepţii păstrării neutralităţii şi germanofilii. Arghezi a ales cea din urmă tabără, fapt ce i-a adus ulterior numeroase prejudicii. Ca şi în cazul multora, alegerea poetului n-a fost dictată de o puternică germanofilie cât de frica de Rusia.

Activitatea sa din aceşti ani i-a adus un mandat de arestare cu o acuzație și condamnare pentru colaboraţionism. A petrecut un an în închisoare împreună cu alţi ziarişti şi scriitori „colaboraţionişti”.

Categorie: Cultură | Vizualizări: 270 | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: Inedit, tudor arghezi, literatura | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Citiți și:
avatar