Principală » Fişiere » Din Africa

Canalul Suez
2014-07-06, 6:20 PM

Canalul maritim lung de 161 km, Suezul uneşte Marea Mediterana cu Marea Roşie, între Port Said şi Suez.

Ideea unui canal între Marea Roşie, lacul Timsah şi Nil dateaza din anul 600 î.Hr., din vremea faraonului Nechao; construirea lui a fost continuată în timpul lui Ptolemeu al II-lea (secolul al III-lea i.Hr.), pentru ca mai târziu să fie abandonată.
în 1869, un nou canal a fost deschis oficial, fiind construit de catre inginerul Ferdinand de Lesseps, pe baza unui proiect realizat la inceputul secolului. Din 1887, navigaţia pe Canal se face şi noaptea.

Construirea acestui canal a avut o însemnătate foarte mare, intrucât, prin scurtarea distanţelor portuare dintre Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian, s-a anulat drumul obositor parcurs până atunci pe ruta ocolito are (pe la Capul Bunei Speranţe).


Câştigul cel mai mare l-a avut Anglia, prin scurtarea duratei călătoriei spre coloniile sale asiatice. Devenind principal acţionar, Anglia a păstrat controlul până în 1954. Naţionalizarea Companiei de către guvernul egiptean, în 1956, a dus la agresiunea anglo-franco-israeliană pentru ocuparea Canalului, care a eşuat. Ca urmare a conflictului arabo-israelian din 1967, Canalul a fost blocat de vase avariate şi ocupat de trupele israeliene. închis navigaţiei din 1967, a fost redeschis în 1975, ambele maluri ale sale revenind Egiptului.

Suez este şi numele unui oraş-port cu peste 300.000 de locuitori.

 
Categorie: Din Africa | Adăugat de: Cezar | Tag-uri: Canalul Suez, africa
Vizualizări: 313 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar